مرکز کنترل Monitoring
مانیتورینگ از نظر حوزه عملکردی به دو بخش تقسیم بندی می شود.
بخش اول مانیتورینگ پایش دیتاسنتر ، سرورهای اطلاعاتی ، پهنای باند و ترافیک شبکه و مدیریت دیتای سازمان می باشد که امنیت اطلاعات سازمان را تامین می کند.
این بخش نیاز به داشتن نرم افزارهای متعدد جهت جمع آوری اطلاعات شبکه و نمایش آنها در بخش مانیتورینگ را شامل می شود. کاربر اپراتور این بخش نیازمند گذراندن دوره های تخصصی جهت توسعه و نگهداری شبکه را می بایست داشته باشد تا بر اساس پایش های انجام شده از بستر شبکه ، بتواند مدیریت منابع خود را بهبود بخشیده و یا سیاست گذاری های جدید جهت استفاده از منابع شبکه (پهنای باند اینترنت ، ظرفیت دیسک های ذخیره ساز ، مدیریت فایل شیرینگ و ترافیک شبکه و....) را اصلاح نماید.
از نرم افزارهای این حوزه می توان به : Solarwins , PRTG , Manage Engine و GFI Lan Guard اشاره کرد.
بخش دوم مانیتورینگ دوربین های مدار بسته می باشد که بیشتر سازمانها از آن به عنوان اتاق مانیتورینگ و کنترل نام می برند و اکثریت خدمات دهندگان اتاق مانیتورینگ از بخش اول غافل شده و سازمانها را فقط از نطر جنبه حفاظت امنیتی فیزیکی به سمت راه اندازی اتاق مانتیتورینگ سوق میدهند.
اتاق مانیتورینگ چیست؟
اتاق مانیتورینگ محلی برای جمعآوری و مشاهده تصاویر دوربینهای مداربسته که در نقاط مختلف محیط کار یا شعبات نصب شدهاند، میباشد. در واقع اتاق مانیتورینگ محلی برای کنترل کامل و دقیق بر چگونگی نحوه کارکردن کارمندان، کارگران و یا محافظت از دارایی های یک سازمان میباشد. تصاویر کلیه دوربین های مداربسته در این اتاق کنترل و هدایت میشوند .
بطور کلی این اتاق شامل چندین مانتور بزرگ و کوچک، تجهیز شده به سیستم برق اضطراری ، تهویه ، خط تلفن امن و … می باشد.
اتاق کنترل بهعنوان مرکز و قلب عملیاتی هر سازمان یا ارگان به شمار میرود که مهمترین نقش را جهت ارتقاء راندمان کاری کارکنان ایفا میکند. اتاق مانیتورینگ در ایجاد نظارت مؤثر و کارآمد و تصمیم گیری های دقیق و حیاتی سازمان ها نقش مهمی دارد. با توجه به افزایش روزافزون نرم افزار های مدیریت تصاویر و نظارت تصویری، یک اتاق مانیتورینگ استاندارد باید شرایطی را فراهم کند تا علاوه بر رفع نیاز یکپارچه سازی اطلاعات، مدیریت سیستمی کارآمد و ایجاد آسایش حداکثری برای اپراتورها ، مقرون به صرفه نیز باشد.
طراحی اتاق مانیتورینگ
اتاق مانیتورینگ به عنوان مرکز و قلب عملیاتی هر سازمان یا ارگان به شمار می رود که مهمترین نقش را جهت ارتقای راندمان کاری کارکنان ایفا می کند. اتاق مانیتورینگ باید از لحاظ ارگونومیکی نیز طراحی مناسبی داشته باشد، چرا که اپراتورها زمان زیادی را در در این محیط می گذرانند و از این رو باید راحتی آنها در نظر گرفته شود، بدین ترتیب طراحی هر چه بهتر و صحیح تر اتاق مانیتورینگ را ضروری می نماید.
نوع طراحی اتاق های کنترل و نحوه چیدمان نمایشگرها بر عملکرد اپراتورها در دستیابی موفق به اطلاعات بموقع و بدون خطا تاثیر مستقیم خواهد داشت. اگر محیط این اتاق، وسایل مورد استفاده و وظایف ، طراحی ارگونومیک نشده باشند می توانند در اپراتور ایجاد حس عصبانیت، ناکامی، اضطراب، افسردگی و خستگی نمایند. اهداف ارگونومی شامل بهبود و اصلاح عملکرد انسان، سلامت، ایمنی و راحتی فرد با طراحی محیط کار و تجهیزات موجود در آن، شیوه های کار کردن و انجام وظیفه می باشد. نوع طراحی اتاق های مانیتورینگ بر عملکرد اپراتورها در دستیابی موفق به اطلاعات به موقع و بدون خطا توسط سیستم های دوربین مدار بسته تاثیر خواهد داشت .
برای داشتن یک اتاق مانیتورینگ ایده آل، موارد زیر دخیل هستند:
- ابعاد اتاق مانیتورینگ
- موقعیت درب ها و پنجره ها
- تجهیزات اتاق مانتیتورینگ
- موقعیت نصب تجهیزات بر اساس عمق و زاویه دید اپراتورها
- ارگونومی محل نشستن اپراتورها برای مدت طولانی
- اپراتورهای آموزش دیده و ثبت و اطلاع به موقع وقایع
- برقراری امنیت اتاق مانیتورینگ