مجازی سازی Virtualization
مجازی سازی چیست؟ می توان این گونه گفت که یک تکنولوژی است به منظور صرفه جویی در منابع فیزیکی و با استفاده از آن می توانیم با منابع خود امکانات بیشتری را ایجاد کنیم. برای تعریف کامل تری از مجازی سازی بهتر است اینگونه بگوییم که در این فناوری منابع موجود که تشکیل شده از سخت افزار مانند رم و سی پی یو را به چند قسمت تقسیم می کنیم به این صورت که یک نمونه کوچک از نمونه اولیه را خواهیم داشت.
به عنوان مثال اگر قصد داشته باشیم سروری را مجازی سازی کنیم در واقع از آن سرور اصلی چند نمونه کوچک سرور درست کرده ایم با همان قابلیت های سرور اولیه اما محدود تر زیرا منابع محدود می شوند. اما به این نکته توجه کنید سروری را که خریداری می کنید باید مجازی سازی سرور را پشتیبانی کند.
سیستم Virtualization یک بستر برای به راه انداختن چند سیستم عامل روی یک سیستم می باشد که غالبا سرور و کامپیوتر است، با پیاده سازی آن روی بستر سخت افزار این اجازه را به بستر نرم افزاری می دهید تا بتواند سیستم عامل ها یا برنامه های کاربردی خود را که در سیستم های جداگانه ای هستند اجرا کند به طور کلی یک سیستم واقعی را به چند سیستم مجازی در می آورد.
به تعریف دیگر مجازی سازی در واقع همانند ایجاد ماشین مجازی می باشد و مانند یک سرور یا کامپیوتر واقعی عمل می کند و سیستم عاملی مجزا دارد در مجازی کردن سخت افزار به دو مفهموم برخورد می کنیم.
· ماشین هاست Host Machine ، نوعی ماشین است که فناوری مجازی از آن استفاده می کند.
· ماشین مهمان Quest Machine ، در واقع ماشین مجازی می باشد.
دلیل استفاده از هاست و مهمان این است که نرم افزاری که روی ماشین فیزیکی اجرا می کنید با نرم افزاری که روی ماشین مجازی اجرا می کنید قابل تشخیص دادن باشند، نرم افزار یا Firmware که بر روی سخت افزار هاست توسط ماشین مجازی ایجاد می کنید هایپروایزر نام دارد.در ادامه با انواع مجازی سازی سرور و شبکه ، مزایا و معایب و همچنین نحوه کارکردن مجازی ساز و اینکه هایپرووایزر چیست بیشتر صحبت می کنیم.
مزایای مجازی سازی سرور و شبکه:
· پایین آمدن هزینه ها برای راه اندازی و صرفه جویی در تهیه سخت افزار وتجهیزات شبکه
· پایین آمدن هزینه های پشتیبانی و نگهداری
· کم کردن بسیاری از هزینه ها با استفاده از بهینه کردن فضای فیزیکی، تا حدی که کمبود جا برای نگهداری سرور و تجهیزات آن را جبران کند.
· کم کردن هزینه های مربوط به مصرف برق مخصوصا در دیتاسنتر ها
· بالا بردن حداکثر توان سرور و ظرفیت منابع موجود در شبکه که سبب بهره وری بیشتر از سخت افزار می شود.
· امنیت بالا
· کم شدن زمان Downtime
· همانگی با تکنولوژی بروز شده در دنیا و همچنین کمکی مضاعف به حفظ محیط زیست
· به وجود آوردن محیط های Test & Development به صورتی که مقرون به صرفه باشد.
· اطمینان خاطر برای گرفتن بکاپ یا بازیابی سرور ها
· مستقل شدن سیستم عامل ها از سخت افزار و بالا رفتن قابلیت حمل و جابجایی
· پایین آمدن برخی هزینه های مدیریتی و درنتیجه مدیریت آسانتر سرور ها و سرویس ها به این صورت که مدیران قادر خواهند بود در کنسول تمامی جزییات را از سرور های خود بررسی کرده و کنترل بیشتری روی شبکه و سرور خود داشته باشند.
· امکان آپدیت و ایجاد تغیرات برای کاربر با سرعت بالا و بدون وقفه
محصولات VMware برای پوشش دادن به چهار نیاز طراحی و ارایه می شوند:
محیط های تولید و تست نرم افزار ( Testing and Development Environments )
انسجام سرورها و کاهش هزینه ها ( Server consolidation & containment )
مدیریت کامپیوترهای شخصی ( Desktop Management )
تداوم سرویس دهی ( Business continuity )
یکی از اهداف مهم شرکت VMware این است که تمام سخت افزارهای موجود در مرکز داده را بصورت مجازی در اختیار مشتریان خود قرار دهد تا مراکز داده حد زیادی از خرید سخت افزار بی نیاز شوند و محصولاتی همچون VDI و vSan و NSX و... این امر را تحقق بخشیده اند.